Neel blief Neel: auch nao 60 jaor

We hebben weer een mooi volksfeest achter de rug: De Neelder Vastelaovend is kleurrijk en gezamenlijk gevierd! Meerdere vereningen, organisatieteams, buurt – en familieclubjes hebben zich super in de bocht gegooid. De unieke “Vastelaoves Villaasj” was weer een schot in de roos. Prachtig om te zien hoe de enthousiaste en aanstekelijke inzet vele mensen tussen heel jong en een beetje oud meerdere dagen onbezorgd plezier heeft gebracht. Complimenten voor al diegenen die hier de schouders onder hebben gezet!

Van Neel nao Remunj

Het Neelder geuzenlied “Neel blief Neel: det klink al in ’t rondj”… was tijdens de afgelopen carnaval weer regelmatig te horen. De Prinsenkapel blies het lijflied menig maal, de Neelder carnavalsvierders zongen het enthousiast mee. Een zelfverzekerde, vrolijke tekst die doet terugdenken aan de tijd dat Maasniel nog een zelfstandige gemeente was. Later dit jaar is het alweer 60 jaar geleden dat de Gemeente Roermond de Gemeente Maasniel annexeerde. Op 1 augustus 1959 werden de burgermeesterlijke handtekeningen gezet en begon er een nieuw hoofdstuk voor ons “dorp”.

Maasniel anno 2019

Dit jaar is dus een Neelder jubileumjaar. Vieren we dat, net als 10 jaar geleden? Dat zou mooi zijn. Niet omdat het moet, maar omdat het kan! Een mooie kans om weer duidelijk te krijgen wat Maasniel was en wat Maasniel is geworden. “Neel blief Neel” klinkt tegenwoordig anders dan 50 of 20 jaar geleden. Neel verandert, de Neelder luuj veranderen. Wat minder verandert is het “Neelder blood”. Nog altijd leeft er een bijzondere gemeenschapszin in Maasniel. Dat willen we koesteren, dat willen we versterken, levend houden!

Vier Maasniel!

Aanleiding tot een feestje, dus. Wat voor een feestje? Wie viert mee? Wie organiseert? Dat zijn drie onmisbare vragen. Schot voor de boeg in de antwoorden? Zo’n jubileum is een prachtige en belangrijke reden voor een feestje. 10 jaar geleden werd het feest “Truuk nao Neel” gevierd met een expositie, dorpswandelingen en straatdecoraties. Geschikt voor herhalingen en nieuwe ideeën zijn natuurlijk ook mogelijk. Pak even een pauze met een kop koffie of thee en schrijf eens op:  een kwartje voor jouw gedachten en ideeën. Zo’n feestje met één of meerdere activiteiten is belangrijk voor alle Maasnielse bewoners: jong of ouder, geboren en getogen of sinds kort woonachtig, noem maar op. Veur de Neelder luuj! En wie gaat dat organiseren? Da’s natuurlijk de hamvraag: ideeën genoeg maar nu de mensen en de middelen: zeker weten dat die er in Maasniel zijn. Nog sterker: we hebben creatieve en krachtige verenigingen en we weten dat er hier en daar al voorzichtig eerste initiatieven geboren worden. WijZijnMaasniel ziet zich niet als grote organisator van zo’n Neelder jubileumfeest, wel als stimulator. Daarom dit artikel, daarom deze oproep. Denk mee, doe mee. Wij helpen heel graag met verzamelen van ideeën en voorstellen. Het meezoeken en het verbinden van Maasnielse hulptroepen kunnen en willen we ook graag doen.  Meld je idee of voorstel aan via info@wijzijnmaasniel.nl Zoek je mogelijkheden via www.wijzijnmaasniel.nl Wij hopen op een waardig Jubileum van ons Maasniel!

Neelder groeten van het bestuur van WijZijnMaasniel.

Geef een reactie