Basisschool Neel adopteert het oorlogsgraf van Piet Touw

We gaan terug naar het vieren van 75 jaar vrijheid in Maasniel op 1 maart 2020. Bij deze mooie, succesvolle viering van de vrijheid was er ook aandacht vanuit de gemeenschap Maasniel voor het oorlogsgraf van Korporaal Piet Touw. Piet bracht bij de verdediging van Roermond als eerst gevallen soldaat van Nederland een groot offer. Piet verloor namelijk op 10 mei 1940 zijn leven bij de strategische verdediging van de spoorbrug over de Maas bij Roermond. Enkele overlevenden van de oorlog vertellen op basisschool Neel over de herinneringen en ontberingen uit die tijd. Dit blijkt het startsein van de adoptie van het graf van Piet Touw door basisschool Neel.

28 April 2021, een jaar later. Rob Baeten (groepsleerkracht groep 8) en Leo Dijcks (WZM) hebben afgesproken om een les geschiedenis over “Neel in de oorlog” te geven. Daarna zal groep 8 naar het graf van Piet Touw op het Neelder kerkhof gaan om daar stil te staan bij de gebeurtenissen uit het verleden.  

De week daarvoor heeft de complete klas gewerkt aan prachtige posters over oorlog en vrede. De acht mooiste posters worden uitgekozen en overgeschilderd op twee sierpotten, die vandaag bij het graf geplaatst worden. Vlak bij het oorlogsgraf van Piet Touw ligt goed zichtbaar een zee van bloemen op de pas gegraven laatste rustplaats van Wim Sillekens. Het was onder andere Wim Sillekens die vorig jaar op basisschool Neel nog als ooggetuige zichtbaar bewogen vertelde over zijn ervaringen met de oorlog. Een vreemde toevalligheid die twee graven zo dicht bij elkaar, zo voelden ook de kinderen dit.

In de geschiedenisles op school is aandacht besteed aan het persoonlijke verhaal van korporaal Touw, die met zijn manschappen op de spoorbrug een groep vermomde Duitse soldaten ontmoet. Bij het daaropvolgende gevecht raakt Piet dodelijk gewond. Zeer waarschijnlijk is hij de eerste gesneuvelde soldaat in Nederland. Hij krijgt een noodgraf vlak bij de brug. Jaren later wordt zijn graf verplaatst naar de begraafplaats in Maasniel. Weer 75 jaar later adopteert basisschool Neel dit markante oorlogsgraf.

Daarnaast is in de les ook aandacht besteed aan het grote geheel. Op de vraag wie de oorlog gewonnen heeft komt al snel het historisch goede antwoord, de geallieerden. De simpele vraag wie de verliezers zijn blijkt toch wat diepgaander. Uiteindelijk is de groep eruit, in deze oorlog natuurlijk de Duitsers, maar ook de miljoenen Joden, ongelooflijk veel jonge, te jonge soldaten die sneuvelen voor onze vrijheid en natuurlijk de ontelbare burgerslachtoffers.
Kortom: er zijn alleen maar verliezers in een oorlog.

Na het bezoek aan Piet’s graf op het kerkhof blijven de leerlingen nog wat rondhangen, zien de vele kindergraven rondom 1940-45 en je ziet ze denken: ER ZIJN ALLEEN MAAR VERLIEZERS.

Enkele weken later zien we op de televisie de vreselijke beelden uit Israël en de Gazastrook……..

Auteur: Leo Dijcks




Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *