Weerstand zonder weerstand

Een weekendwandeling over het voormalige Philipsterrein is momenteel voor iedereen een leuk doel. Elke vrijdag, zaterdag en zondag is het terrein geopend om doorheen te wandelen. Zodra de vergunningen van de gemeente rond zijn is het de bedoeling om met deze nieuwe evenementenlocatie een leuke afwisseling te  bieden op het door lockdowns ingedutte leven van veel mensen. De openingstijden kunnen wisselen. Zie voor actuele informatie social media (zie Weerstand en info@weerstandroermond.nl.)

Nadat de gemeente begin juni 2021 de gebiedsvisie Vrijveld Noord heeft goedgekeurd, is de centrale laan van Bredeweg naar dr. Philipslaan geopend. Dit gebeurde officieel in het weekend dat in Vrijveld een gezellige rommelmarkt werd georganiseerd.

Omwille van veiligheidsredenen zijn de zijpaden afgesloten door originele wanden, met een verwijzing naar het oude industriële verleden.  De oude kantine is geopend. Daar staat een maquette van het terrein en kan verdere informatie worden ingewonnen. Via een achterdeur kun je zelfs een kijkje nemen in het oude park met vijver. De natuur is hier vele jaren vrijelijk zijn gang gegaan. Dikke wortels, woekerende planten en zelfs een paarse….o, nee, groene krokodil. Vanuit de kiosk kun je relaxend het geheel overzien.

Weerstand brengt een gevoel van sixties en seventies terug. Gemakkelijk en voor iedereen. Jong en oud is welkom.

Natuurlijk gaat het niet alleen om positieve gevoelens. Het betrekken van omwonenden bij de ontwikkeling van het terrein, het ontsluiten van het terrein zijn mooie manieren om onbekend niet onbemind te maken. Het neemt weerstanden weg, zoveel is zeker. Evengoed zal de ontwikkeling van het terrein in de komende tijd doorgaan. Het vervolg op het geheel is de ontwikkeling van een stedenbouwkundige visie. Ook dit zal begeleid worden door Arcadis en zal eveneens in samenspraak gaan met de omwonenden. Positief kritisch denken wordt op prijs gesteld.

Voor alle inwoners van Maasniel intussen leuk om tijdens openingsdagen een kijkje te gaan nemen. Ofwel deel te nemen aan een Weerstandtour. Eigenaar Berend Matzinger geeft wekelijks een uitgebreide rondleiding en kan je er alles over vertellen. Wil je graag aansluiten bij zo’n Weerstand Tour? Stuur dan even een mailtje naar info@weerstandroermond.nl

Auteur: Odile de Ras, vrijwilliger WijZijnMaasniel en deelnemer klankbordgroep Philips Vrijveld
Geef een reactie